Elisabeths Varbergstips

Följ med till mina favoritställen i Varberg, upplevda årstidsvis och med taxen Bertil i kopplet. Utöver dessa smultronställen så hjälper jag mer än gärna till med allsköns tips om vad Varberg och Halland har att erbjuda som besöksmål.

Hundpromenaderna med Bertil är ett avslutat kapitel. Efter en tandoperation våren 2022 slogs diverse inre organ ut. Narkosen blev för tuff för den sjutton år och tre månader gamle strävhårige taxen. Det är svårt att vänja sig vid tystnaden och tomheten. Saknaden är stor, men långsamt börjar jag vänja mig vid att vara utan hund, efter att vi varit ett ”strävsamt” gammalt par i sjutton år. Blir det någon ny hund? Nja, jag får vänta och se. Tills dess är andra småhundar välkomna till Flodhästen, i mån av plats.

Våren

Den finaste och grönaste promenaden gör man i Påskbergsskogen där bokträden exploderar kring första maj. Allt blir spirande grönt och azaleorna står i full blom i Arena Varbergs park. Har man tur simmar det nykläckta andungar i Påskbergsdammen. En trevlig slinga på några kilometer tar en runt ”skogen” mitt i stan. Det är nåt visst att upptäcka de första blå- och vitsipporna. Bertils jakttjut när han fått upp viltvittring av rådjur är vida ökända i trakten.

En grönskande bokskog i Varberg på våren.
Promenadslingan i Påskbergsskogen en solig vårdag.

Sommaren

Självklart går promenaden ner mot Societetsparken och Societetshuset, en park som uppfördes på 1880-talet då det var på modet att umgås, dricka brunn, lyssna på musik och dansa, ett nöje för kungligheter och fint folk. Än idag kan man lyssna på musik från utomhusscenen om sommarkvällarna. Promenaden går vidare på Strandpromenaden med start vid norra Fästningshörnan med det karaktäristiska kallbadhuset vid Barnens badstrand. Bertil passar på att svalka sig och dricka lite vatten i vallgraven, samt skrämma slag på några änder. Fästningen med anor från 1200-talet reser sig majestätiskt på klippan vid havet. Ljumma sommarkvällar verkar det som om ”alla”, turister såväl som varbergsbor, har tagit sig ner till Strandpromenaden för att njuta av solnedgången och den medhavda picknickkorgen. När mitt första år som lärare var slut här i Varberg, och därmed också årsvikariatet, tog jag mig en promenad utefter havet och insåg att det var här jag ville fortsätta att bo. Det löste sig med jobb och sen 1984 är jag varbergsbo, dock ej varbergare. Utefter Strandpromenaden finns ett antal badplatser, både nakenbad och gemensamhetsbad.

Varbergs fästning sedd snett uppifrån från havet.
Varbergs mäktiga fästning.

Hösten

Att uppleva hösten med dess stormar gör man allra bäst genom att fortsätta söderut på Strandpromenaden. Skummet från havet blir svårfångade men spännande saker att försöka ta fatt för Bertil. De långa öronen står rakt ut i blåsten. Det gäller att klä sig vädertåligt. Promenaden fortsätter ner till det gamla Kustsanatoriet som nu för tiden är en hotell- och konferensanläggning. Barn med tbc från hela landet färdades till Varberg, och tanken var att god vård och havsluft skulle göra dem friska. En del blev friska, en del fick sin sista vila på Apelvikens begravningsplats. Fortsätt mot Subbe fyr och vandra genom ett stycke av Varbergs historia där stenbrotten vittnar om den tid då stan blev en betydande exportör av granit som blev gatstenar i Europas växande storstäder. Sommaren 2019 blev det väldigt populärt att bygga stentorn av de löst liggande stenarna. Diskussionens vågor gick höga om det var tillåtet eller ej. Få se om de får stå kvar!

Utsikt över en havsvik mot en fyr på en udde.
Utsikt mot Subbe fyr från Strandpromenaden på väg söderut.

Vintern

Nu när Bertil är över 100 år tycker han att det är bekvämast att vandra kring på Varbergs gator. Vintern i Varberg kan vara väldigt grå, regnig och slaskig och då är det skönt att trycka sig mot en husvägg, och att promenera på tämligen torra trottoarer, verkar han tycka. Innerstan består av blandad bebyggelse av trä och sten. Många gamla trähus strök med i den stora stadsbranden 1863, men en hel del blev kvar. Vandra gata upp och gata ner och upptäck själv småstadens charm med utbudet av stora skrytbyggen, såsom Stadshotellet och Sparbanken vid torget och små låga trähus på tvärgatorna. Dock är innerstan under stor omvandling, där låga hus rivs för att ge plats åt högre hus med fler lägenheter. Varberg växer!

Torgdag är det för övrigt året runt på onsdagar och lördagar.

Taxen Bertil går på en gata i Varberg på vintern.
Bertil på väg mot Pilhagen en solig februaridag, med Varbergs kyrka skymtande i bakgrunden.