Flodhästens Husrum & Frukost

Redan när du träder in genom porten till Södergatan 37 kan du ana att mitt lilla Bed & Breakfast har med ett visst vattenlevande däggdjur att göra. I parkeringens stensättning skymtas en flodhäst och lyfter du blicken upp mot taket vakar två artfränder från skorstenarna. Även planket pryds av en blå något knubbig flodhäst och väl inne i den skyddade lummiga trädgården betar en alldeles knallblå flodhäst i naturlig storlek.

Huset byggdes 1875 av målarmästare Carl Emil Rothoff. Många trähus i stan hade brunnit ner i den stora stadsbranden 1863 och därför är de flesta låga trähusen i innerstan från tiden efter. Men just mitt hus byggdes på en ödetomt. Rothoff bodde här med sin fru och fyra barn. Frun Christina hade fått rättigheter att bedriva klädhandel. Hon dog alldeles för tidigt 1891 i tarmvred. I huset bodde samtidigt även en murarfamilj Söderberg med tre barn. När jag nu renoverat huset från grund till taknock hoppas jag att jag lyckats bevara dess själ och behållit något av känslan av ett äldre hus som stått i snart 150 år.

Entré till Södergatan 37. Ett gråvitt plank med gatunummer och en blå skylt i form av en flodhäst. En husvägg med fyra fönster.
När du ser flodhästar lite varstans har du hittat rätt.

Varför Bed & Breakfast?

Tanken på att ha ett litet B&B i mitt privata hem föddes redan när jag flyttade hit 2014. På andra våning bodde då två tjejer som gick på ridgymnasiet i Varberg, så det fanns alltså möjlighet att ha inneboende. Av erfarenhet vet jag att det är ett stort riv efter sommarboende här i Varberg. Hotell, vandrarhem, Bed & Breakfast och Airbnb brukar vara fullbokade under semestertiderna. Ja, inte bara under sommarmånaderna. Varberg har sin charm och dragningskraft under hela året. Och varför skulle då inte jag våga satsa?

Badrummet och rummen var väl inte i bästa skick så för att skapa ett trevligt och mysigt Bed & Breakfast krävdes en rejäl uppfräschning. Sagt och gjort… Jag hade tänkt att detta skulle gå lätt som en plätt, men ack vad jag bedrog mig. När man väl börjar rota i ett gammalt hus visar det sig att det är mycket som måste åtgärdas; vattenledningar, eldragningar, tak, stuprör och hängrännor. Det värsta var nog när vi var tvungna att gräva diken på 2,5 m kring hela huset för att få ordning på dräneringen. När badrummet skulle göras om i källaren fanns där en ständig vattenspegel efter att cementgolvet bilats bort! Av bara farten målades huset om!

En stor blå flodhäst under ett blommande magnoliaträd i trädgården på Flodhästens Bed & Breakfast.
Den här flodhästen fick lyftas med kran över huset till sin plats i trädgården.

Andra våning

När du nu går uppför den knarriga vindlande trappan upp mot andra våningen möts du av ljust målade träspåntväggar, vinklar och vrår, två varsamt renoverade och hemtrevliga rum, en blandning av arvegods och nytt, auktions- och loppisfynd. Ytterväggarna visade sig vara isolerade med gamla tidningar och delar av dessa tidningsväggar har vi behållit. Bokhyllorna är fyllda med väl utvalda böcker, såväl klassiker som nytt. Böcker som jag och min särbo Lasse valt ut bland en mängd lådor böcker vi får från Second hand varje vecka. Som gäst är du välkommen att förse dig.

På väggarna hänger bland mycket annat min farbror Folkes målningar, både original och reproduktioner. Det viktiga för mig är att det är en mix av bilder, möbler, färger och böcker som JAG tycker om! Helt enkelt en vilsam atmosfär där var sak har sin betydelse. Allt övervakat av en mängd flodhästar och gamla porträtt av mina föräldrar! Som gäst på andra våningen delar du badrum, toalett och pentry med det andra gästrummet.

Övre hall med trappavsats, fåtölj, kista och böcker.
Vinklar, vrår och ett härligt ljusinsläpp kännetecknar andra våning.

En våning ner och stugan

Istället för att gå uppför trappan kan du från gästentrén även ta dig en våning ner, där jag har ytterligare två rum för resande. Här delar två rum på ett badrum med dusch, toalett och badkar. Om man känner för att stå för sin egen frukost, kan man förvara den i kylen/frysen som finns tillsammans med diskbänk och mikro utanför rummen. Fast vi nu pratar källare är den go’ och varm med nyinlagda värmeslingor i golvet!

Om det är vackert väder kan du njuta av frukosten omgiven av kastanj, päron- och körsbärsträd i den insynsskyddade trädgården. I trädgården finns även ”Stugan”, en liten fristående stuga med minikök, sovrum och badrum. Allt på ca 15 kvm! Njut av morgonkaffet i skuggan under syrenen just utanför dörren.

Trädgård med stuga, sittgrupp och växthus.
En cigarrökande Che Guevara spanar ut över trädgården.

Oavsett vilket av mina rum du väljer att övernatta i så hoppas jag att du ska trivas och att den känsla av hemtrevnad och ro som jag har eftersträvat ska infinna sig vid din vistelse.

Varmt välkommen hem till mig och Flodhästen!