I bokhyllan

Välkommen att botanisera i Flodhästens dignande bokhyllor. Som gäst hos mig får du förutom att välja lämplig kvällslektyr även ta med dig så många böcker du orkar bära hem. Här nedan följer några boktips och du hittar fler lästips här!

Det femte barnet

Vad händer i en familj när det femte barnet som föds är något utöver det vanliga? Kan ett barn vara ont från sin första dag i livet? Kan en mor älska sitt barn förbehållslöst? Dessa svåra frågor ställer sig Doris Lessing i denna gripande men högst obehagliga bok. Vi får följa det udda barnet Ben från barn till vuxen ålder och hur alla i hans familj påverkas.

Störst av allt

En ung flicka står åtalad för att ha deltagit i en dödsskjutning på en gymnasieskola i ett av Stockholms finare områden. Genom rättegången lär vi känna de inblandade och omständigheterna som ledde fram till den ödesdigra dagen då ett antal elever fick sätta livet till. Fram träder en bild av olyckliga ungdomar som trots materiellt välstånd saknar kärlek och tillit från vuxenvärlden, och främst då från frånvarande föräldrar. Spännande, engagerande och välskriven.

Att föda ett barn

Att föda ett barn är den första delen av tre där vi får följa Maj som, nygift och gravid 1938, slängts in i en ny värld, ett steg upp på den sociala stegen. Helt plötsligt ska hon kunna allt om matlagning, städning, dukningar och social etikett. Men framför allt är hennes uppgift att ta hand om sin man. Ett perfekt hem är bra att visa upp när osäkerheten gräver runt inombords. I dessa tre delar möter vi Maj som kämpar med sin klassbakgrund, otillräcklighet som mor och mannens alkoholism.