Kulturtant & flodhästsamlare

Du kanske undrar hur min vurm för flodhästar uppstod? När jag var i slutet av tonåren började jag få upp ögonen för detta underliga djur. Mitt första objekt var en bikini i blått med små tryckta flodhästar i turkos och orange. Sedan dess har jag samlat på mig en del.

Idag har jag ett hundratal i alla möjliga storlekar och material, allt från den pyttelilla i bly till den i naturlig storlek i glasfiber som står i min trädgård. Det var många nyfikna på gatan som helt plötsligt en dag såg en svävande blå flodhäst som lyftes med kran in över hustaket.

Jag kom till Varberg som nyutbildad lärare i svenska och SO i mitten av 80-talet och jobbade ett antal år på en högstadieskola, innan jag lämnade skollivet vid sekelskiftet för att i stället ägna mig åt hotell och service. Lasse, min vän i livet, köpte Hotell Gästis 1987 och jag har varit med på hela den resan fram till idag. Sommarlov och andra lov ägnades åt receptionsjobb, städ, matlagning, tvätt, ja allt som får ett hotell att snurra. Jag och Lasse satte färg och prägel på inredning och stil under ett antal år och jag kan nog påstå att både Gästis och Havanna har blivit populära besöksmål och placerat Varberg på kartan.

När Lasse överlät hotellen till sonen Erik 2018 började även jag trappa ner mitt engagemang på Gästis och Havanna.

Elisabeth startar eget efter många år på Hotell Gästis. Här med taxen Bertil i knät.

Jag kom hit till Södergatan 37 2014, någon dag före julafton. Flytten gick några 100 meter från ett hus som numera hyser Jan Myrdalbiblioteket. Tanken var från början att jag skulle dela mitt boende med Myrdals böcker, men när Erik ville flytta föll det på sin plats att jag tog över hans hus. Ganska snart boade jag in mig med mina böcker, flodhästar, bildkonst och allsköns pryttlar. Vänner och bekanta kunde inte förstå att jag var så nyinflyttad, så inbott som här såg ut!

Nu står jag inför den spännande utmaningen att låta Flodhästen plumsa i vattnet och därmed försöka få mitt lilla vattenhål och oas att bli ett ställe att såväl komma som återkomma till.